Miért Józsi bácsi és miért szabadegyetem?

Az elnevezést egy hasonló néven futó blog – Józsi bácsi gondolatai a világról – ihlette, mely azzal a céllal indult 2011 novemberében, hogy józan paraszti nyelven kibogozza létezésünk és a „körülöttünk zajló világ” összefüggéseinek fontos kérdéseit. A blog témái között leginkább a szellemi-lelki-testi egészségünk, a pénzügyi rendszer működése valamint metafizikai kérdések körüli válaszkeresgélések találhatók a személyes felelősségünk szemszögéből. A szabadegyetem elnevezés pedig arra utal, hogy olyan előadások / beszélgetések sorozatáról szól ez az ötlet, melyeken való részvétel semmilyen képzettséghez nem kötött, és persze papírt sem ad, csak rálátást és a nézőpontok gazdagítását nyújtja.

Józsi bácsi, vagy pontosabban „Józsi bácsi” (női megfelelője „Mari néni”) valójában nem egy konkrét ember – bár a blog elindítása óta sokan hívnak így 🙂 -, hanem egy archetípus, egy gondolkodni szerető, és állandóan kérdéseket feltevő Homo sapiens sapiens, akinek egyik legfontosabb célja, hogy kibogozza a saját(!) élete valódi célját és egy megértésben, örömben és boldog pillanatok sorozatában megélt életutat járjon be olyan emberek TÁRSaságában, akik hasonlóan szemlélik a belső és külső világukat. Mindezen túl feloldhatatlan vágyat érez, hogy összekötögesse a pontokat és rendSZERbe tegye a fejében a dolgok ok-okozatiságát, mindezt a legmagasabb szintű éberség megtartásával, ami kb. annyit jelent, hogy: „Tisztában vagyok azzal, hogy a puszta létezésem hatással van a környezetemre, ezért körültekintően és megfontoltan nyitom ki a számat és mondok véleményt, vagy adok tanácsot bármivel kapcsolatban. Mindenért, ami velem történik én vagyok a felelős 100%-ban.”

„Józsi bácsi” archetípusának mottóját 2 ismert közmondás alkotja:

1. Ne tégy olyan másokkal, amit önmagadnak sem kívánsz
2. Légy Te az a változás, amit látni szeretnél a világban

A szabadegyetem alapvetése: Nem beszélünk olyan dolgokról, amiről nincsen személyes tapasztalatunk. (Nem tanítjuk hogyan kell tőzsdézni, miközben nem abból élünk; nem okoskodunk a gyereknevelésről, ha nincsen gyerekünk.)

A Józsi bácsi Szabadegyetem azért jött létre, hogy az éberségre törekvő, tudatos emberek számára legyen egy közösség, amely ugyanazt a nyelvet beszéli és értékrendet vallja. Hiszem, hogy ezzel a lépéssel egyre többen – még ha eleinte csak egy aprócska impulzust is – hozzá tudunk tenni egy tudatosabb, (érzelmi és értelmi) felelősséget örömmel vállaló nemzedék felneveléséhez.

A soron következő Morfondírozó estére itt tudsz jelentkezni: Jönni akarok!