A vagyonátrendeződés kora

2012. február 22. szerda

Minden egész eltörött. Ami fekete az fehér, ami hideg, az meleg. Az orvostudomány már nem (biztos, hogy) a gyógyításról, a jogtudomány nem (biztos, hogy) az igazságról, a média nem (biztos, hogy) az objektív tájékoztatásról, a vallás nem (biztos, hogy) az igazi spiritualitásról, a kormányzás nem (biztos, hogy) a szabadságról, s az üzleti világ sem (biztos, hogy) az értékteremtésről szól.

Amikor kimegyek az utcára vagy nagy ritkán bekapcsolom a tévét, beugrik az a kép, amit a Vissza a jövőbe c. film 2. részének a közepén láttam, amikor a főszereplő Marty McFly visszaérkezik 2015-ből az „alternatív” 1985-be és egy olyan világot tapasztal, amelyből eltűntek az igazi értékek, csak kaszinó van meg póker és tele van rendőrökkel az utca. Az okosabbak elveszik a „butábbak” pénzét, és a rend éber őrei felügyelik, hogy ne történjen fennakadás. (Aki nem látta a filmet, annak csak annyit kiegészítésül, hogy a film – ami egy trilógia egyébként – főszereplői az időben mennek ide-oda és annyi történik, hogy a 2015-ös látogatásukkor egy néhány percre ellopja tőlük egy idős pasas az időgépet, és visszarepül messzire a múltba, hogy egy ügyes ötlettel gazdaggá tegye fiatalkori önmagát, és így amikor 2 főszereplő – Marty és a doki – mit sem sejtve visszamennek a „jelen” korukba – a film alap idősíkja 1985 -, akkor egy alternatív valósággal találkoznak, melyben a világ ura ez a – 2015-ben az autót ellopó – meggazdagodott fickó és minden az energiaszektorok birtoklásáról és a szerencsejátékokról szól.)

Furcsa egy világ az, amiben szinte minden visszafelé működik…

Julian Assange és Mark Zuckerberg

Figyelem, csapda! Nem a két pólusú (jó-rossz) világot kívánom erősíteni ezzel a képpel (bár kétségtelenül úgy tűnik), csak szeretném megpendíteni, hogy a normális ma már abnormális. 🙂 (Egyébként meg Julian Assange tisztaságáról sem vagyok meggyőződve, de az más lapra tartozik…)

Nem akarok álszent lenni, ezért leszögezem, hogy nem ítélem el a világot, amiben élünk. Olyan, amilyen. Van benne rengeteg építő és romboló tevékenység egyaránt, a természet polaritása mindenütt jelen lévő, a világ tehát úgy tökéletes, ahogy van. Használom a technológiai forradalom által nyújtott előnyöket és tudatában vagyok annak, hogy a kényelemért fizetnem kell. A fizetség pedig nem csupán pénz, hanem annak a világnézetnek az elfogadása, hogy a „pénz az Isten”. Van azonban egy érdekesen kirajzolódó minta azzal kapcsolatban, hogy a meggazdagodás egyre inkább miről szól. Erről szól ez a bejegyzés.

Úgy döntöttem, hogy belenézek a tükörbe azzal a céllal, hogy megvizsgáljam néhány kiragadott tevékenységen keresztül a dolgok természetét (nagy általánosságban, de nem általánosítva!), s hogy azok adnak-e hozzá valami többletértéket a világhoz, vagy az egyedüli hozadékuk a pénz. A munkánkért kapott olyan „ellenérték”, ami lehetséges, hogy néhány évtized múlva már csak génmanipulált műételekre lesz beváltható, valamint egyre gyakrabban elromló technikai kütyükre a „2 órás élettartammal rendelkező villanykörtét” beleértve, mert a kimutatható gazdasági növekedés mindenek feletti prioritással bír. (Ha ez a mondat kicsit bonyolultnak hangzott, olvasd el a Világ egy üzleti vállalkozás c. cikket és nézd meg a „Villanykörte összeesküvés” c. alkotást, amit a cikk végén beszúrtam.)

Érdekes világot teremtettünk, kedves barátaim:

Világ a feje tetején

Figyelem, csapda! Véleményem szerint az ún. Occupy mozgalmakat is pénzeli valaki hátulról, bár ez nem változtat azon a bevett gyakorlaton, hogy aki egy igazságosabb elosztásra épülő világrendszert szeretne, az nem kap túl sok nyilvánosságot. Érdemes mindenképpen magunkba néznünk és elgondolkodni azon, hogy a fizikai valóságunk a szellemi valóságunk következménye, vagyis minden, amit a valóságban tapasztalunk, azt az elménk, az emberiség közös tudata teremtette meg (vagy legalábbis hagytuk megteremtődni, mert nem tettünk fel kérdéseket időben).

Szokták mondani, hogy ha vállalkozni akarsz, akkor ne lehetőségeket keress, hanem problémákat. Egy általam nem olyan régen megismert portugál üzletember pl. az egyik afrikai országban abból keresett hatalmas pénzeket, hogy a 30 évig elhúzódó háborúban kerék- és gumijavító üzemeket hozott létre az aknára futott teherautók megszerelése céljából, valamint pékség-hálózatot, hogy az embereknek legyen mit enniük a háborúban. Tudom, hogy ehhez mind kell tőke, de erre mondtam korábban, hogy a hitelezésnek van jó oldala is. Ha ugyanis a hitelből létrejövő érték több bevételt teremt, mint amennyi a hitel költsége, ami a kamat – most attól tekintsünk el, hogy milyen jogon helyez ki egy magánkézben lévő bank sokszorosan több hitelt (drága kamatra!), mint amennyi a betétállománya -, akkor van értelme a kölcsönpénznek. Amikor ezzel a pasassal beszélgettem arról, hogy mi alapján döntsem el, hogy mivel érdemes a mai világban foglalkozni, mondott nekem egy kulcsszót, ami tulajdonképpen a 6. emberi szükségletünk: hozzájárulás. Azt mondta: „Adj hozzá valamit a világhoz. Ne azt csináld, amit a wall street-i brókerek, akik mások megtakarításaival kaszinóznak és a meglévő származtatott pénzügyi termékek (derivatívák) által kreált lufiból még nagyobbat fújnak. Ezek az emberek üresek és nem tudják, hogy a pénz miért nem ad nekik boldogságot.” Hmmm, bevallom elgondolkodtam, mikor ezt mondta. Az én tippem az, hogy talán azért nem okoz igazi örömet – ha valóban így van -, mert ez a fajta pénzkeresés nem vezet a hozzájárulás („a világ több mint én”) emberi szükségletünk kielégítéséhez közvetlenül. Talán „csak” ennyi.

Persze azon is lehet vitatkozni az iménti példában, hogy a háborúból való – még ha nem is közvetlen – profitálás az mennyire erkölcsös és ad hozzá a világhoz, azonban az alapgondolat szerintem helyénvaló. A gazdagodás akkor szép, ha értékteremtés és nem vagyonátrendeződés eredménye. Itt „borultunk” szerintem a legnagyobbat.

A nyugati világban az elsődleges probléma a pénztelenség, aminek okát már leírtam. Örömmel vásárolnánk egy csomó mindent, mert folyamatosan úgy érezzük, hogy „Nem vagyok elég” és így vágyott tárgyakra vetítjük ki azt, ami hiányzik odabent (s amely tárgyak előállításáért ráadásul Ázsiában az éhenhalásnál éppen, hogy csak többet fizetnek), de mivel sokszor nincs miből, ezért lehetőségeket keresünk. Olyan tevékenységet, amiben van pénz, ráadásul minél kevesebb munkával minél több. Ezzel még nem is lenne gond (ha már van pl. technológiai forradalom, miért ne használnánk ki?), ha valódi szükségleteket kielégítő érték jönne létre a tevékenység által és valódi problémákra teremtődne megoldás. Ha egy kicsit körbenéztek, nap mint nap cégek alakulnak világszerte azzal a kifejezett céllal, hogy valamilyen okos marketinggel igényt támasszanak olyan termékek és szolgáltatások iránt, amire az embereknek tulajdonképpen (legyünk őszinték) nincsen szükségük. Tisztában vagyok vele, hogy ennek van egy előremutató oldala is, hiszen a sok ál-értékteremtő cég között megbújik 1-1 valódi problémára választ adó tevékenység is! A lényeg azonban az, hogy gondolkodás és vágyak keltése által a pénz átkerül egyik zsebből a másikba. És ez egyre többször történik meg úgy, hogy közben érték nem jön létre.

Teljesen jogos kérdés ezen a ponton: „Józsi! Hol van belőled az alázat? Hát mi jogon pofázol te arról – egy utolsó senki vagyok, jelezném 🙂 -, hogy az embereknek mi kell?” Ez igaz, nincs jogom hozzá. Mindössze az az érzés van bennem, hogy ami az élethez kell és a természet csodálatos rendjét nem borítja fel, az oké, ami pedig nem ilyen, az nem annyira oké. Most komolyan, szüksége van az emberiségnek olyan pénzügyi levegő-termékekre (derivatívák), melyek gyakorlatilag semmilyen kézzelfogható érték teremtésével nem járnak, de a hosszú távú következményük az adósságszolgálat, mert kamattal terhelt, teremtett számlapénzekből származtatták őket? Vagy szükségünk van egyetlen mobilgyártótól 55 féle készülékre, amelyek nagyrésze 2 éven belül a szemétdombon végzi? Gondolom Ti is észrevettétek, hogy a termékciklus egyre inkább rövidül, legyen szó autókról, elektronikai szerkentyűkről vagy bármiről. (A termékciklus rövidülése annyit jelent, hogy sokkal gyorsabban jelennek meg újítások, mint korábban és az emberek is gyorsabban cserélgetik ezeket a tárgyakat = “pörög a gazdaság”.) Ennek a rövidtávú pozitív oldala mellett (kényelem növekszik) azonban van egy hosszú távú negatív aspektusa is: Nem becsülünk meg semmit, mert 1 év múlva úgyis lecseréjük + brutális mértékben növekszik a szemét és már arról folyik a diskurzus helyenként, hogy miért nem lőjük ki a világűrbe az emberiség által termelt hulladékot. F@sza. Ne haragudjatok rám, tudom, hogy ezek most ítélettel teli szavak.

Mint tudjuk válság van és mindenki pénzt szeretne keresni. A bajba jutott országok számára kibocsájtott mentőcsomagok „levegőből” teremtett milliárdjai (amit folyamatos mennyiségi lazításokkal visznek bele a rendszerbe a pénz urai), mégsem a termelőgazdaságba kerülnek túlnyomórészt, hanem 3. világ országainak a pénz- és tőkepiacaira, tőzsdéire vándorolnak. Talán keveseknek tűnt fel, hogy amikor pl. 2008-ban becsődölt a New Yorki székhelyű Lehman Brothers befektetési bankház, akkor a válság megoldásaként a FED által kibocsájtott mentőcsomagok (összesen vagy 2 ezer milliárd dollár 1 év alatt) pénzpumpájának a jelentős része brazil, indiai és kínai részvénypiacokra távozott. Továbbá kimentették azokat a pénzügyi intézményeket, akik felelőtlenül hazárdíroztak a befektetők pénzével. (Az év végi 100 millió dolláros bónuszokat ne is említsük.) Ha a mentőcsomagokból származó pénzek nem a termelőgazdaságba kerülnek javarészt, akkor valódi, életet jobbító hozadékuk igen csekély. Az, amit most Görögország kapcsán hallunk a médiából, az nem a görögök megmentéséről, hanem a meglévő görög vagyon átcsoportosításáról szól. Vagyonátrendeződés. Ez a lényeg. (Adósság viszont egyre több van, ami a nép terhe. Ügyes játék ez.)

Nézzünk meg egy hétköznapi példát, amivel sokan találkozunk:

Bizonyára sokakat keresnek meg új, „fantasztikus” lehetőségekkel, amelyek egy része MLM rendszerben épülő hálózati termékforgalmazás. Amikor velem ilyen történik, akkor mindig előbb matekolok egyet. Vagyok olyan idióta, hogy nekem nem elég az, ha valaki megmutatja, hogy az adott tevékenységből már milliókat csinált. Lehet, hogy valami érzelmi receptor hiányzik belőlem, de ez egyszerűen nem kapcsol fel. Szóval elkezdek számolni és felteszem a legfontosabb kérdéseket: Mekkora a cég bevétele? Mi a termék? Miből származik a cég bevétele? Talán furcsának tűnik, de ezek nem egymásból következő logikai láncolatot alkotnak. Rengeteg cég van ugyanis, melyek a teljes árbevételüknek egy aprócska töredékét, max. 1-2%-ot keresik meg a termék eladásából és forgalmazásából, az összes többi pénzt a hálózatot építő emberek öntik be a rendszerbe és ezekből történik a bónuszok kifizetése, nem a termékből származó bevételből. Ezt egyébként úgy hívják a köznyelvben, hogy piramisjáték. És ez akkor is annak számít, ha egyébként VAN termék és szolgáltatás a dolog mögött. Ha ilyenbe belefutsz, csak vizsgáld meg, hogy az alaptermék mennyire kelendő valójában és abból mennyi pénz származik, mert ha csak néhány %, akkor vagyonátrendezésről szól a buli. A te pénzed túlnyomó része a piramis csúcsán lévők zsebébe vándorol. Nem akarok neveket mondani, mert az lejáratás lenne, de sajnos egyre több olyan cég van, ahol az értékteremtés csak egy álca, a valódi cél a hiszékeny emberek lehúzása. (Szeretném leszögezni, hogy az MLM alapú cégekkel az égvilágon semmi bajom nincs, szerintem fantasztikus esélyt adnak arra, hogy személyiségfejlődésen menjen át az ember és vezetői képességekre tegyen szert. A hálózati marketing ugyanis a cég tulajdonosainak egy termékeladási rendszer, a benne dolgozóknak pedig egy vezetőképző. Kérdezd meg egy valódi termékeket forgalmazó MLM cég sikeres vezetőjét és ezt igazolni fogja neked.)

Vagy itt van egy másik példa:

Vannak pl. „exkluzív” befektetési lehetőségeket áruló pénzügyi cégek. Nyugdíjad úgy sem lesz, a gyerekeidtől nem várható el, hogy eltartsanak, tessék előtakarékoskodni! Teljesen igaz! A rendszer borulni fog, mert egyre kevesebb fiatalnak kell eltartani az idős korosztályt és ez nem tud működni matematikailag. Egy dolgot azonban elfelejtenek elmondani, ami a lényeg: mivel az életben minden energia, ami pedig rezgés, ezért a természetben létező összes dolog ciklikusan működik, mint egy szinuszos-hullám. Mit jelent ez? Azt, hogy gyönyörű szép „köröket” írnak le a tőzsdei hullámok is és nem biztos, hogy mindig felfelé emelkednek az árfolyamok. Ahogy fejlődik minden, bizonyos pénzügyi termékek tőzsdén kimutatott árfolyama ugyanis száguld egyet, majd visszaesik (mert aki profitot csinált a korábbi emelkedésen, az ki szeretné venni, az eladás túlkínálatot generál és esnek az árak), aztán újból felfelé indul, majd megtorpan és lefelé kezd el hullámozni. Úgy működik, mint az élet: hullámzik. Nagyítsátok ki ezt a képet, valami ilyesmi történik a befektetések többségével:

Boldog kereskedés

Boldog kereskedés (Kattints a képre a nagyobb nézetért!)

Ahhoz, hogy egy adott mértékű áremelkedésből származó hasznot zsebre tudjunk tenni, ahhoz folyamatosan realizálni kell a nyereséget, vagyis el kell adni a terméket és venni kell helyette mást, amiben a már megkeresett haszon min. megmarad, vagy újból növekedésnek indulhat. Ehhez azonban az kell, hogy a pénzügyi intézményeknek dolgozó ún. alapkezelők aktívan menedzseljék (kezeljék) az ügyfelek portfolióját (=befektetési kosár), vagyis folyamatosan – a pénz- és tőkepiacok lélegzésétől függően minimum évente 1-2x – ki-be rakosgassák a megtakarításokat az éppen felfutás előtt álló, majd a felfutás megtörténte után a biztonságot nyújtó termékek között. Ez azonban elmarad (ehhez már VIP ügyfélnek kell lenned, ezt hívják privátbankár szolgáltatásnak), mert ehhez a magukat „tanácsadónak” eladó üzletkötők nem értenek, az alapkezelőknek meg nem érdekük a túl sok meló, mert ők úgyis az alapkezelői díjból élnek, ami naponta levonásra kerül! Aztán ha lejárt a 20 év és az aktív portfolio menedzselés hiánya miatt éppen, hogy csak visszakapod a 20 év alatt befizetett pénzed nominál értékét (nem a reál, azaz vásárlóértéket, hanem csak a névértéket!), akkor mindössze annak örülsz, hogy ezt a pénzt sem másra költötted és az vigasztal, hogy nem csak te jártál így, hanem rajtad kívül még több ezren. Bocs, ha ez egy kicsit durván hangzik, de ez az igazság. Amíg a pénzügyi kultúra abban merül ki, hogy olyan emberekre bízod a pénzed, aki akkor is pénzt kap, amikor Te veszítesz, addig a pénzügyi intelligencia zsákutcájában vagy. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a valódi diverzifikáció nem az – amit reklámoznak! -, hogy a befektetésedet különböző piaci szegmensek papírjaiba teszik bele. Ez még mindig csak papír! A kockázatok igazi kezelése azt jelenti, hogy van részvényed / kötvényed, ingatlanod, reáliád – pl. festmény – fizikai nemesfémed! Ez jelenti a kockázatok valódi megosztását, de ugye a kispénzű emberek számára az ilyen szintű vagyonkezelés irreleváns, mert nincs miből diverzifikálni.)

Ha egyébként belefutsz egy ilyenbe, ne vedd be a „hosszú távra fektetünk be, ne aggódjon Józsi bácsi” szöveget, mert ez csak azt jelenti, hogy nem akarják a befektetésedet aktívan kezelni, aminek eredménye pont az lesz, amitől már a kezdetekben félsz, ami tulajdonképpen legális, professzionális vagyonáthelyezés a Te zsebedből az ő zsebükbe. Kérdések: Aktívan menedzselik a befektetéseimet? Évente kb. hányszor történik áthelyezés (=amikor a meglévő eszközeidben lévő profitokat realizálják és átteszik valami másba)? Átlátható, hogy hogyan? Kapok róla értesítést és elemzéseket? Mennyire likvid (=hozzáférhető) a pénzem? (Megjegyzés: az üzletkötők általában a hosszú futamidejű szerződések első 2 évének befizetéseiből kapják a jutalékot, vagyis a biztosító / bank / pénzintézet kockázata igen csekély!)

Tudnék még példákat mondani, de az említett terület 2 olyan népszerű tevékenység, melyekkel ma nagyon sokat találkozhatunk és melyek által rengetegen fogjuk a közeljövőben a meglévő megtakarításainkat is elbukni, ha nem tudjuk, hogy milyen kockázatot vállalunk fel! A játék neve: vagyonátrendeződés. Ezt ne feledd, légy észnél! 🙂 Sokkal egyszerűbb ügyesen kivenni a pénzt mások zsebéből, mint valódi szükségleteket kiszolgáló értékek megteremtésével beáramlást eredményezni. Ennyi.

Demján Sándor, országunk (egyik) leggazdagabb embere már évekkel ezelőtt megmondta és ez ma is fájdalmas felismerésként hatol át az elmémen: „Meggazdagodni csak mások szegénysége és ostobasága árán lehet.” Azt persze meg lehet tenni mindig, hogy pl. ügyes beszervező munkával a saját kockázatomat lecsökkentem (az adott biznisz természetétől függően), de nem árt arra emlékezni, hogy tisztességtelen erkölcsű cégek „táplálékláncainak” végén lesz jó sok informálatlan és nem gondolkodó ember, aki keményen megszívja és ehhez akkor Én is hozzájárulok. Csak azért, mert nem látom, hogy a számítástechnikai hulladékot konténerekkel szállítják több ezer kilométerre a fejlett világból és kiszáradt folyók medrébe öntik Afrikában, attól ez még így van. Ne okozzon neked lelkiismeret-furdalást, csak tudjál róla, mert hitem szerint a tudatosság képes arra egyedül, hogy egy ilyen, mások butaságán és szegénységén meggazdagodó és érzéstelenül szennyező világon túllökje az emberiséget.

Igazából egy szembeötlő „torzulás” már ott látható, hogy az autóinkba hajlandók vagyunk a legjobb minőségű üzemanyagot tenni, meg porszívózzuk, tisztogatjuk „szemünk fényét”, de amikor arra kerül a kérdés, hogy a testünkbe tiszta, élő és egészséges táplálékot tegyünk, akkor nagyon sokan megelégszünk a gyorskajáldákkal, a feldolgozott élelmiszerekkel és a „csirkeagyból darált ügyesen megfűszerezett fasirtkákkal”, a bio meg drága és úgyis tuti csak üzleti fogás… (Nem tagadom, van benne az is, de ha az ember veszi a fáradságot, megleli a gyöngyszemeket! Nekem sikerült, szóval a személyes tapasztalatom pozitív.) Távol álljon tőlem, hogy általánosítsak, mert személyesen is nagyon sok tudatosan táplálkozó embert ismerek, de tény és való, hogy népbetegségeink jelentős része származik abból, hogy a gasztronómiai kultúránk igen alacsony.

Egyébként nem akarok álszent lenni, ezért elmondom, hogy nekem is voltak már olyan érdekeltségű tevékenységeim, melyek valódi értékteremtés nélkül biztosítottak némi beáramlást és egyáltalán nem ítélem el azokat, akik ilyen tevékenységekből keresik a megélhetésüket teljes mértékben, csak ha mélyen a szívembe nézek, akkor ez nincsen így jól. Tisztában vagyok azzal is, hogy egy már félig robotizált világban egyre kevesebb szükség van emberek által előállítható értékekre (lásd Venus Projekt kezdeményezést), viszont dolgoznia mindenkinek kell valamit, különben nem tud megélni. Talán csak az EGY-ensúly felborulása és a vagyonátcsoportosítás mértéke az, ami számomra szembeötlő és ezért gondoltam, hogy elmélkedem erről egyet. Tisztában vagyok vele, hogy spirituális szempontból ezeknek is megvan az ébresztő szerepe és senki számára nincs kvantum-ugrás (=a személyes tapasztalás sok esetben nem kikerülhető), de talán tudunk tanulni mások hibáiból. Talán…

A bejegyzésem elején, az éppen szóban forgó téma kapcsán Ady Endre jutott eszembe és az ő egyik csodálatos költeménye. Íme:

Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomorú vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér.

Nem a létfájdalmat és az élet értelmetlenségét szeretném kihangsúlyozni, bár a vers valami ilyesmiről ír, hanem Ady zsenijét segítségül hívva szerettem volna egy tükröt tartani elsősorban önmagam, de talán néhány olvasóm elé is azzal kapcsolatban, hogy „nem sajtból van a Hold”. (Ha érdekel egy egész jó elemzés, klikk ide: Kocsi-út az éjszakában). Ennek ellenére hiszek abban, hogy az emberiség pontosan tudja, hogy számára mi a jó, csak még nem kaptunk elég pozitív megerősítést a megoldások igazi értékéről, mert abból nem lehet pénzt keresni.

Az életünk egyetlen valódi értéke tulajdonképpen csak az idő. A szívem mélyén hiszem, hogy előbb-utóbb egyre többen fogunk kérdéseket feltenni a meglévő időnkben azért, hogy válaszokat kapjunk, s ezek eredménye talán egy ember és értékközpontúbb világ lesz, de egyáltalán nincs kizárva, hogy ezt nem fogja megelőzni valami nagyon brutális kijózanító krízis, amire a spiritualitást kutatók oly sokszor hivatkoznak mostanság. Talán ott kezdődik el majd a változás (bennünk, legbelül), amikor egyre inkább olyan gondolatokat, érzelmeket és ezekből fakadó cselekedeteket továbbítunk, melyek mások életét nem vagyonátrendeződéssel, hanem értékteremtéssel gazdagítják.

Na megyek, bepattintok egy felest erre a gondolatra, aztán lapátolunk egyet a haverokkal. Egészségetekre!

13 hozzászólás

 1. ReggeliKV

  Nagyon elgondolkodtató minden írásod, Józsi bácsi, csak gratulálni tudok. Talán ismered, de ez még egy jó példa, hogyan működik a tőzsde:

  „Egyszer egy faluban megjelent egy férfi, és bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat venne, egyenként 10$-ért. A falusiak tudták, hogy vannak majmok a környéken, elindultak az erdőbe és nekiláttak majmokat fogni.
  A férfi több százat vásárolt, 10$-ért darabját, és mivel a majmok száma csökkent, a falusiak is csökkentették erőfeszítéseiket. Eztán a férfi bejelentette, hogy mostantól 15$-ért veszi meg a majmokat. A falusiak újraindították a vadászatot. De nemsokára a készlet kimerült és a falu lakói visszatértek a dolgukhoz.
  Az ajánlat 20$-ra emelkedett, és a majmok száma olyan alacsonyra csökkent, hogy egyre ritkábban lehetett majmot látni, nemhogy elfogni egyet. Ekkor a férfi bejelentette, hogy mostantól már 50$-t fizet a majmok darabjáért. Ezalatt viszont, mivel a városban akadt dolga, az asszisztense foglalkozott a felvásárlással.
  Mikor a férfi elutazott, az asszisztense összehívta a falusiakat, és azt mondta nekik: „Nézzék ezeket a ketreceket, bennük az összes majommal, amiket ez a férfi megvásárolt maguktól. Eladom ezeket maguknak 35$-ért, és mikor visszajön, maguk eladják neki 50$-ért.”
  A falusiak összegyűjtötték az összes pénzt, ami csak volt nekik – némelyek mindenüket eladták -, és megvették az összes majmot. Eljött az éjjel, és az asszisztens eltűnt. Nem látták többé sem őt, sem a főnökét, csak a mindenfelé rohangászó majmokat.”

  Valamelyik írásodból „linkeltem” a köv. oldalra:

  http://www.economist.com/content/global_debt_clock

  De hát édes jó Istenem, mikor tesszük már fel a kérdést:
  KINEK TARTOZIK A VILÁG KÖZEL 45.000 MILLIÁRD DOLLÁRRAL ?!?!?

  Válasz
 2. Margó

  Avatara előadását mindenkinek meg kellene hallgatni.

  Válasz
 3. Géza bácsi

  Kedves Laci,

  Először is hálásan köszönöm, hogy időt szántál a kimerítő válaszra. A hitelességet illetően hasonló válaszra számítottam. 🙂 A véleményalkotás felelőssége az enyém. MIndenesetre lesz miből saját véleményt formálnom.

  Köszi!

  Válasz
 4. Laci

  Géza bácsinak:

  A hitelesség, akár a valóság saját tudatunk szűrőjén méretik meg. Ezért modulálják folyamatosan a tudatunkat, hogy a hitelesség kérdésében bizonytalanítsanak el bennünket. Tehát a hitelesség, akár a látás, szellemi tevékenység eredménye. Amit én ajánlok, az nekem hiteles, másnak nem biztos. Persze a hitelesség nem jelenti minden gondolat elfogadását, inkább ott lebeg valahol a gondolatok köztes terében.

  Kolozsvári Grandpierre Endre művei
  Kolozsvári Grandpierre Atilla művei
  Barta Miklós: Kazárföldön
  Hernádi Tibor művei
  Bradák Károly írásai
  Marschalkó Lajos írásai
  Fiala Ferenc írásai
  Varga Csaba művei
  Badinyi Jós Ferenc művei
  Barabási László könyvei
  Cser Ferenc írásai
  Móricz János kutatásai
  Pap Gábor előadásai
  Szántai Lajos előadásai
  Tóth Ferenc előadásai
  Tóth Imre weblapja ‘www.eltevedtidoszamitas.hu’
  Tóth Gyula ‘www.maghreb.blog.hu’ oldala
  Bobula Ida írásai
  Bunyevácz Zsuzsa könyvei
  dr.Padányi Viktor: Dentu magyaria
  Noszlopi Németh Péter: Az Árpád-kori Buda nyomai a Pilisben
  Andrássy Kurta János: Pilisi vádló kövek
  Csicsáky Jenő könyvei
  Arvisura
  Kiss Dénes tanulmányai
  Fehér Mátyás Jenő könyvei
  Simon Péter: Aki őelőtte jár
  Práczki István tanulmányai
  Magyar Adorján írásai
  Borbola János tanulmányai és weblapja
  Aranyi László weblapja
  Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete
  Lajdi Tamás és Péter írásai
  Tomory Zsuzsa írásai
  Szeszák Gyula gondolatai
  Mesterházy Zsolt írásai
  Dr. Lánszki Imre kutatásai ‘http://sicambria.org/sicambria/’
  http://www.magyarmegmaradasert.hu
  http://www.magtudin.org

  Természetesen ezzel nem zárnám le a listát, inkább csak jelezni kívántam az általam belátott kört. Fontosnak tartom a spiritualitással kapcsolatos gondolatokban való elmélyedést, ugyanis materialista neveltetésünk folytán ezen a téren annyira tájékozatlanok vagyunk, hogy az ezer évvel korábbi emberek gondolkodásának megértése szinte lehetetlen. Ebben a tekintetben viszont nem tudok ilyen bőséget prezentálni, mivel sokkal érzékenyebb ez a téma az egyéni affinitásra, ezért ami valakinek nyerő, másnak émelyítő lehet.
  Azért ajánlom a Lélek Tv-t, Avatara (Bácsfy Diana) előadásait

  üdvözlettel: Laci

  Válasz
 5. Géza bácsi

  Laci:

  Tudnál mondani olyan forrásokat, amiket hitelesnek találsz az alternatív magyar történelem kifejtésében?

  —–

  Winston Smith (Orwell, 1984) szemszögéből kiindulva a valóságról alkotott képünk nagyon képlékeny. Egy radikális változás (egy esemény által) a világban szintén jó lehetőség egy alternatív valóság megteremtésére, úgyhogy az résen kell lenni és megőrizni a tudatosságunk. Sok ilyen esemény zajlott már le a világban, sőt kisebb – nagyobb amplitúdókkal folyamatosan zajlanak.

  A főhősre visszatérve, a gyökerétől megfosztott ember sokkal könnyebben irányítható és félelemben tartható, legyen akár a törénelme vagy a családja által. Azt hiszem jómagam is egy „egészséges” materialista szemlélettel próbálnám megoldani a problémákat, de az ellentétek, viszonyítási alapok és értékek világában nincs megoldás, mert a végén mindig oda érkezem, hogy állást kéne foglalnom. na, mindegy 🙂

  Válasz
 6. Laci

  Egy mondat helyesen:

  „Tehát, amit az újvilágban direkt vallási ellentétként, nyílt fegyveres fellépéssel >megoldott< a civilizált Európa, azt a Kárpát-medencében a magyarokkal és szövetséges népeikkel nem tehette meg, mert vallási ellentét nem létezett."

  Válasz
 7. Laci

  Tibi szerint:

  No igen de ők már rég rájöttek a nagy titokra, hogy a helyi jobb, a hazai kell. Nem a multi hozza el a megváltást hanem nekünk kell változni és megváltani magunkat.

  Igazad van Tibi, de a gondolat első fele helyesbítésre szorul. Ugyanis az a természetes, hogy a falusi cipésznél csináltatom a cipőt, Mariska nénitől veszem a tojást, és így tovább. Ha unokaöcsémék boltot nyitnak, akkor náluk veszem a tengeri herkentyűt, Józsi bácsiéktól a pántlikát, stb. Azonban egy ilyen, számunkra idillikus helyzethez az kell, hogy a falusi közösségek nemzedékek óta helyben lakjanak, kialakulhasson az összetartozás érzése és a közös érdekek felismerése és követése gyakorlattá és rutinná váljon. Kell még hozzá nemzeti érdekeket követő vezető réteg és kormányzati szándék.

  Most nézzük meg saját köldökünket, mit látunk? Erőszakosan véghezvitt valláscserét, gyermekkirályokat, királygyilkosságokat, tatárdúlást, török megszállást, habsburg elnyomást, trianont, patkányforradalmat, utolsó csatlóst, kuláklistákat és internálást, erőszakos tsz szervezést, forradalmat és gulyáskommunizmust. Történelmi helyeink szándékos pusztítását (Pilis), félrevezető átnevezését/áthelyezését (Vetus Buda nem Óbuda!; a jelenlegi Székesfehérvár soha nem volt királyi székhely!). Szabadságharcokat látunk, megtorlást, népességcserét, történelemhamisítást, magyartalanítást, nemzetiségi ellentétek szítását. A nemzeti érzelmű uralkodó és középosztály felszámolását, az értelmiségi lét elértéktelenítését, a kontraszelekció elterjedését a politikában és az értelmiségi pályákon. A művészeti élet liberális, kozmopolita irányzatának támogatását és népszerűsítését. Aránytalan vidékfejlesztést, a keleti megyék elmaradottságának konzerválását, cigányszaporítást. Az infrastruktúra felszámolását, a falvak megtartó erejének rombolását, a közösségek szétzúzását, a proletár lét népszerűsítését, a fogyasztás gondolatának abszolútizálását. Közben minden csövön a magyarság lejáratását szolgáló műsorok, vélemények és hírek áradnak.

  Miért soroltam ezeket ilyen hosszan? Csak azért, hogy nyilvánvalóvá váljon, az eltérő történelmi számunkra csak ezt a jelent eredményezhette! Ez a felismerés pedig azt a gyanút ébreszti, hogy ha így történt, akkor ezt így is akarták valakik. Akkor is ezt kell célként feltételezni, ha nem ismerünk kidolgozott tervet, nem olvastunk forgatókönyvet, nincsenek megnevezhető személyek, hivatkozásra alapot adó dokumentumok. Amíg mi véreztünk Európa védelmében, ők fejlődhettek. Kialakíthatták polgári társadalmaikat, megharcolták érdekeik védelmét, miközben a töröktől felszabadított területeinkre svábot, tótot, rácot telepítettek, hogy megtörjék a magyarság népi összetartozását. A Széchenyi alapította Akadémiát a magyarság ellen fordították, az oktatást elsilányították, származástudatunkat eltérítették. A nemzetiségeket ellenünk fordították, két világháborúba belekényszerítettek bennünket.

  Ha Amerika és Ausztrália a népek kohója, akkor ugyanilyen joggal mi is elmondhatjuk Kárpát-medencei hazánkról, hogy népek kohója. Azonban ez a hasonlat Amerikával és Ausztráliával ennyiben meg is áll. Mert amíg néhány évszázad alatt megszilárdult társadalmi szerkezetű államok jöttek létre ezeken a kontinenseken, addig Magyarországnak 1100 év(nél több) sem volt elegendő arra, hogy szilárd berendezkedést valósítson meg a Kárpát-medencében. Kérdezzük meg magunktól: ennyire silány nép lennénk, mi magyarok? Mert, hogy ezt akarják velünk elhitetni, ez biztos. És látszólag igazuk is van. A történelmi nyomokat igyekeztek eltüntetni, történelmünket elhazudni, stb. Azonban nagyon sok bizonyíték szól az ellenkezője mellett, hogy ti. a mag népeként a népek tanítómesterei voltak őseink, akik az erős gazdaságot a kozmosz ismeretére alapozott tudással teremtették meg. A görög kultúra forrása a hyperboreusnak nevezett szkítáktól eredt. Államszervezési ismereteik hatalmas birodalmak létesítését és megtartását tették lehetővé az ókorban. A Szent Korona eszmére alapozott államjogi modell a mai napig korszerűnek és páratlannak számít. Az 1948-ban létrejött zsidó állam alkotmánya ezen alapul, az EU is komolyan tanulmányozza. Az árpádi hazatérés írni-olvasni tudó köznéppel, hasonló műveltségi és kultúrális szinten lévő fogadó népesség közé történt.

  Nyilvánvaló ellentét van jelen helyzetünk, népünk szellemi állapota és a történelmi korok teljesítménye közt. Hasonló aránytalanságot figyelhetünk meg a középkorban felfedezett és csak néhány évszázada kontinensek államaival való összehasonlításban. Igaz, ott is voltak kemény harcok, nem csupán a Kárpát-medencében. Mégis, 2-300 év elegendő volt a berendezkedés stabilizálására. Nekünk nem volt elég. Csak mi volnánk a hibásak?

  Ha már átnéztünk a nagy víz és a múlt felett, akkor nézzük csak meg jobban az újvilági háborúkat! Sok vér folyt, kegyetlen öldöklések, milliók haltak meg, kultúrák váltak füstté. Ehhez képest nálunk csak babazsúr volt, igaz tovább is tartott. Ha mélyebben nézzük a csaták helyszíneit, akkor megláthatjuk, hogy ott nem fehér harcolt a fehérrel, keresztény a kereszténnyel. Nem, az újvilági vérengzések a benszülöttek ellen folytak, vallási álarcban. Nem ismerős ez valahonnan? Nálunk is ez a nóta járta, pogányok a magyarok. Aztán, mikor már nem volt erre alap, akkor megjelentek a mongolok. Érkezésüket érdekes diplomáciai előjáték vezette be. Nyitásként a magyar királynak ajánlottak szövetséget a nyugat ellen. Amikor IV. Béla ezt visszautasította, akkor a pápa kereste meg a mongol uralkodót és támogatta a magyarok elleni fellépését. Az iszlám terjeszkedésben is tapintható nyomai vannak a nyugati bíztatásnak, logisztikai támogatásnak (Velence) és a magyarok elleni csendes európai-török összjátéknak. Tehát, amit az újvilágban direkt vallási ellentétként, nyílt fegyveres fellépéssel a civilizált Európa, azt a Kárpát-medencében a magyarokkal és szövetséges népeikkel nem tehette meg, mert vallási ellentét nem létezett. Ezért kellett felbíztatni mongolokat és törököket a kivéreztetésünkre. Nemzetiségi tudatot kialakítani, ellentétek keltése céljából. Ezért nem volt támogatható a közösségek erősítése a szocializmusban. Ezért kellett a vidék megtartó erejét felszámolni, hogy minél mostohább körülmények álljanak rendelkezésre közösségek fenntartására. Ez egy csendes háború, amely még most sem ért véget.

  Miért is néztünk át az újvilágba? Csak azért, hogy észrevegyük: mindenhol az őslakosság kiirtása a cél, csak az eszközök mások.

  „2000-ben, a világ egyik legautentikusabbnak elismert folyóiratában, az USA-ban megjelenő Science-ben, Semino és 16 genetikus munkatársa közös közleményt tettek közzé. Kiterjedt összehasonlító populációgenetikai vizsgálataik alapján állást foglaltak az európai népek genetikai rokonsági kapcsolatairól… E vizsgálatok keretében, reprezentatív mintákon, genetikailag a magyar népességet is elemezték.

  Népünk vonatkozásában az alábbi megállapításokat tették:

  1. A magyar nép ősei a napjainktól számított 40-35 ezer évvel ezelőtt Európában elsőnek megjelent europoid őstelepesek között voltak.
  2. A magyar nép populációgenetikai szempontból ma Európa egyik legkarakterisztikusabban elhatárolható népessége (amire az Eu19 haplotípus – őskőkori genetikai marker – igen magas, kontinensünk népei között a magyarokban legmagasabb százalékarányban kimutatható jelenléte utal).
  3. A magyar nép legközelebbi – genetikai szinten igazolható – rokonai a lengyel, az ukrán, továbbá a horvát nép.
  Semino és társainak közlése az első olyan nyugat-európai tudósoktól származó kollektív állásfoglalás, mely a magyarság őseurópai származását ismeri el.”

  forrás: http://www.magtudin.org/Toth%20Imre%20-%20Genjeink.htm

  Itt azért ne álljunk meg, mert az ellenünk irányuló szándék bemutatásával nem felmenteni kívánom magunkat a saját sorsunk iránti felelősség alól, hanem a tények tudatosítását szeretném elérni. Mert a történelem csak akkor adhat fogódzót, ha a körülmények, az erővonalak és szándékok helyes felismerése is megtörténik. Ezért a megérdemeltnél nagyobb elmarasztalással ne illessük se magunkat, sem pedig őseinket. A múlt nem arra való, hogy keseregjünk vagy dühöngjünk felette, hanem a tanulságok levonására. Ehhez elő kell vennünk a józan ítélőképességünket, nem pedig elfogadni a bennünket lenézők véleményét. Mivel népünk és kultúránk történelme év-tízezredekben mérhető, ezért számunkra nem alkalmas az indoeurópai történelemszemlélet néhány ezer éves visszatekintése. Azonban ez a néhány ezer éves távlat még mindig többet mutat valós történelmünkből mint a gyakran tapasztalt néhány évtizedes, esetleg néhány évszázados hátrapillantás.

  A cikk egyébként nagyon jó!

  Válasz
 8. Tibi

  Hát Józsi Bácsi már megint remekeltél, kellett egy kis idő hogy ülepedjen a cikked a fejemben. De most had osszam meg én is a gondolataimat. Először is, mint Laci mondta a „Rendet kell(ene) tenni a fejekben”! – Itt tartunk most, mi kevesek akik már látjuk hogy ennek nem lesz jó vége. De azok akik még mindig abban a hittben élnek hogy a haza árú pocsék, a szupermarket olcsóbb és gyorsabb a bevásárlás mert ott mindent megkapok az illatos budipapírtól a spanyol színtelen paradicsomig. Ha kell ha nem megveszik, még akkor is ha irreálisan drága, mert külföldi mert jobb.. De miben!

  Sok ismerősöm kinevet a miatt hogy én a piacra járok, salátát és búzacsírát még ilyenkor is magamnak termelek. Befőttet és házi lekvárt készítünk a nyáron párommal. Nem ez lenne a normális? Egyik ismerősöm még meg is szólt hogy nem szégyellem e magamat, mert ez csóróskodás és értsem már meg nem sík csórónak lenni a gazdaságot pörgetni kell, vásárolj szupermarketben mert az mennyi munkát add itthon.

  Ezeket a gondolatokat hallgatva el is megy a kedvem attól hogy megmagyarázzam neki(k) hogy fordítva gondolkodnak. Véleményem szerint nem is kis rendrakás kellene fejekben, azért tapsolunk ha egy multi csinál 5 pénztáros állást és közben nem vesszük észre hogy ötven helyi kis vállalkozást tesz tönkre.. Errefelé mindenki Ausztriát hozzá fel példának, hogy ott még az aszfalt is jobb. No igen de ők már rég rájöttek a nagy titokra, hogy a helyi jobb, a hazai kell. Nem a multi hozza el a megváltást hanem nekünk kell változni és megváltani magunkat.

  Válasz
 9. gradi

  Egy a napon egy gazdag német turista érkezik egy görög
  szigetre és megállegy kis hotelnél.Mondja a tulajdonosnak, hogy
  szívesen megnézné a hotelben található szobákat és aztán ha megfelel
  valamelyik, kibérelné egy éjszakára. Kaucióként letesz a pultra 100 euro-t, a
  tulajdonos pedig átad neki egy párszobakulcsot.
  1.) Amikor a látogató felmegy lépcson a tulaj fogja pénzt és rohana szomszédos henteshez, hogy kifizesse tartozását.
  2.) A hentes fogja a 100 euro-t és szalad a paraszthoz kifizetnia tartozását.
  3.) A paraszt felkapja a pénzt és rohan a szövetkezeti raktárbaa tartozását rendezni.
  4.) Az ott lévo ember rohan a pénzzel gyorsan a kocsmába ésrendezi tartozását.
  5.) A kocsmáros odacsúsztatja a pénzt a kocsmában ülo kurvának, akinek aszolgáltatásait ebben az ínséges idoben hitelbe vette igénybe.
  6.) A kurva elteszi a pénzt és szalad a hotelbe, hogy kifizethesseaz elmaradt szoba-bérleti díjakat.
  7.) A hotel tulajdonosa visszateszi a pénzt a pultra.
  Ebben a pillanatban a turista visszaérkezik a hotel halljába ésközli, sajnos egyik szoba sem felel
  meg neki. Fogja a 100 EURO-t és elhagyja a szigetet. Senki nem
  termelt semmit.Senki nem keresett semmit. Minden résztvevo rendezte a
  tartozását és optimistán tekint a jövobe.
  Most már tudjátok : ilyen egyszeruen muködik az EU-s mentocsomag is.

  Válasz
 10. Laci

  Kökény Ferenc szerint: „Az a baj nálunk, hogy nincs termelés.

  – Azonban gondolatai végül mégis oda lyukadnak ki, hogy nem is ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy nincsen rend a fejekben. Ez a legnagyobb baj! És ez nem most kezdődött. Óriási erők mozdultak meg gondolkodásunk összezavarása érdekében. Rengeteg vér és könny folyt. Közben az az Európa, amely a hunoktól rengeteget tanult és nem győzi leplezni tudásának forrását történelemhamisítással, indoeurópai származáselmélettel, duplikált történelmi eseményekkel, időszámítási csalással, magyarság elleni hangulatkeltéssel, a gyarmatbirodalom kifosztásából szerzett vagyonból csábító jólétet teremtett polgárai számára. Eközben a magyarság a ránk uszított tatár és moszlim invázióval viaskodva harcolt, védte a kifosztására és elvesztésére szövetkezett nyugatot, magára vett habsburg önkényt, elszenvedett trianoni országcsonkítást, kommunista terrort, hiány- és tervgazdaságot. Most pedig a rabolt jólét álcáját csábítólag felkínálva folytatják országunk további kifosztását.

  Rendet kell teremteni a fejekben. Ki kell kapcsolni a televíziót. Lokális megoldásokat kell keresni, az élet minden területén.

  Válasz
 11. Kökény Ferenc

  Az a baj nálunk, hogy nincs termelés. A jövőben azok a nemzetek maradnak meg és tudják átvészelni a monetáris rendszer bukása utáni nehéz időket, ahol nemzetgazdaság működik. Kína, India, Dél-Korea, Japán és más országok Távol – Keleten, részei a globális gazdaságnak, szinte mindent, amire szükségük van, maguk is előállítják. Stabil tartalékaik vannak, nincsenek eladósodva, nem építették le a hadseregüket, a náluk befektető külföldi cégek adónak a nyereségük után stb. Az oktatásuk kitűnő és hazafias nevelést kapnak. Őrzik hagyományaikat. Nem szolgaként mennek egy-egy fórumra el. Nem a fejük felett döntenek.
  Megbecsülik az értéket teremtőket és nem elűzik. Ott hozzánk képes rend van a fejekben és nem káosz. A közösségi tudat dominál, nem az én tudat. …..
  Nálunk rendet kell teremteni a fejekben. Ki kell kapcsolni a televíziót. Lokális megoldásokat kell keresni, az élet minden területén.

  Válasz
 12. Mr.Kellvalami

  Köszönjük az írást. Értékteremtő volt. 🙂

  Egészségedre Józsi bácsi.

  Ja és az idő illúzió, amit az elme teremt. 🙂

  Az életünk valódi értéke inkább maradjon a szeretet. Ettől nincs nagyobb érték, szerintem…

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .