Igazi vagy nem igazi a tudomány?

2021. május 25. kedd

Dr. Lenkei Gáborról akkor hallottam először, amikor 1,5 évtizede a “Cenzúrázott egészség” c. könyvét elolvastam. Anyukám kiújuló daganatos betegsége kapcsán személyesen is felkerestem őt 2006-ban, és sok olyan tanácsot kaptam tőle, amelyekről azt gondolom, hogy segítettek az édesanyám életét meghosszabbítani. Sokakhoz hasonlóan egy idő után bennem is megjelent az, hogy Lenkei doktor ügyes marketingesként csak egy ellenségképet kreált, amire válaszként jól el tudta adni az általa készített vitaminokat, mégis volt bennem egy pozitív érzés vele kapcsolatban, mindezek ellenére. Az emberek egészségben tartásáért harcolni azért mégis csak más, mint a betegségükből megélni. Ráadásul olyan Nobel-díjas zsenik tudására alapozta a saját bizniszét, mint Dr. Linus Pauling vagy Dr. Szent-Györgyi Albert. Ezek a tudósok több, mint 90 évig éltek egészségben, s Lenkei is azt hirdeti a mai napig, hogy ez bárki számára elérhető.

A tudományos igazság azonban nem számított sem a médiának, sem pedig az igazságszolgáltatásnak, amikor karaktergyilkossággal és rendőrségi razziákkal próbálták ellehetetleníteni a működését. S bár az üzleti forgalmát sikerült jelentősen lecsökkenteni, a doki nem tört meg. Felvette a kesztyűt és a mai napig harcol az igazság eltitkolása ellen, amiért nagyon tisztelem.

A minap belefutottam az alábbi kisfilmbe, amit Lenkei doktor a “Jog az egészséghez” elnevezésű weboldalára tett ki. Ez a weblap a covid19 megjelenése óta egy alternatív szakmai nézőpontot mutat be a járvánnyal kapcsolatban, amit úgy gondolom, hogy minden gondolkodni szerető embernek érdemes megvizsgálni. A magyarázatai igazi “józsi bácsi” szintűek, nagyon tisztán, érthetően mutatja be a véleményét. Emlékeztet rá bennünket, hogy a tudománynak csak mai állása van, végleges állása nincsen, hiszen folyamatosan fejlődik, változik, akárcsak az életünk. Véleményem szerint leereszkedően “lekonteózni” ezt a nézőpontot szellemi lustaság, hiszen gondoljunk csak bele, hogy a budapesti orvosi egyetemünk névadójával is mi történt. Miután Semmelweis felismerte az összefüggést a patológiáról kézmosás nélkül a szülőszobára átjáró orvosok és a gyermekágyi láz között, elmondta a kollégáinak és kiröhögték. Mivel sajnálatos módon kórházi körülmények között rengeteg szülő anya halt meg ebben az időben – miközben az otthon szülők esetében szinte ismeretlen volt a gyermekágyi láz -, az orvostársadalom nem volt hajlandó elfogadni azt, hogy a nők halálát ők okozhatják. A szakmai ego nem hagyta kibontakozni az igazságot. Mivel azonban Semmelweis ragaszkodott és vehemensen harcolt az igazáért, egy idő után elmeroggyantnak nyilvánították és egy bécsi szanatóriumba szállították, ahol az ápolók halálra verték 2 hét alatt. Halála után 40(!) évvel ismerték el, hogy igaza volt. A tudományos dogmatizmus is ugyanolyan pusztító lehet, mint egy háború. (Akit érdekel bővebben ez a történet, annak szeretettel ajánlom Dr. Domány Imre: Semmelweis küzdelmes élete – A tudományos igazság szolgálatában c. 1958-ban megjelent könyvét.)

Ha Semmelweis történetét összevetjük azokkal az alternatív gyógyító modalitásokkal, amelyek a rák és számos krónikus & járványos betegség kezelését igyekeznek szelídebb, mellékhatás mentes módon megközelíteni orvosok és természetgyógyászok által világszerte, akkor láthatjuk, hogy a tudomány fősodra nem lett megengedőbb. Továbbra is dogmatikusan ragaszkodik mindenhez, ami “bizonyíték alapú” (evidence based), szemben azzal, ami akár százezrek által is empirikusan visszaigazolt. Ha a vitaminterápia vagy a homeopátia hatékonyságát nem lehetséges bizonyítani a tudomány által elfogadott eszközökkel, akkor az szerintük nincsen. Inkább haljanak meg emberek, de A TUDOMÁNY mindenek felett áll. Egyébként ez a kijelentés szerintem is igaz. A kérdés sokkal inkább az, hogy mit tekintünk tudományosnak és mit nem. Tulajdonképpen Lenkei dr. is ezen a téren száll vitába mindenkivel, nagyon is jogosan.

Az alábbi videó a 2009-es H1N1 világjárvány körüli hisztériát és a jelenlegi pandémia közötti kísérteties, és egyben döbbenetes hasonlóságot térképezi fel. Érdemes rászánni az időt, csak többek lehetünk általa.

Ez a bejegyzés 2021. május 25-én a Facebook oldalamon jelent meg, hozzászólások az eredeti poszt alatt olvashatók.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .