Azt mondják, hogy a történelmet a nyertesek írják. Lehet benne igazság, mindazonáltal az egy lényeges kérdés, hogy mitől lesz valaki nyertes, vagy vesztes. Teszek egy nagy kört és a végén visszatérek majd erre a kérdésre.

Egy-két évvel ezelőtt láttam egy dokumentumfilmet, melynek a címe Occupation 101 volt, magyarul kb. „Az elfoglalás iskolája.” (A 101 az angol nyelvben annyit tesz, hogy „alapozó”.) Arról szól többek között, hogy a XX. század elejétől kezdve komoly pénzügyi támogatással hogyan zavarta el a betelepített zsidóság (illetőleg csak a katonák!) a palesztin embereket a szülőföldjükről, ahol generációk óta éltek. A legdurvább az volt a filmben számomra, hogy (később, 1948 után) izraeli(vé vált) katonák szólalnak meg(!) azzal kapcsolatban, hogy milyen parancsra kellett cselekedniük. Oké tudom, ez is egy vélemény a sok közül, de annyi bizonyos, hogy ez egy kevésbé ismert vélemény, amiről érdemes tudni. Ha a tömegtájékoztatás egy picit is objektív lenne, a történelem másik oldalát is ismerné a világ és máris érhető lenne, hogy a palesztinok között miért is vannak öngyilkos merénylők. (Érdemes megnézni a Gaza: The Killing Zone c. BBC által készített dokumentumfilmet is + egy érdekes, nem túl ismert statisztikát!)

„A tudás legnagyobb ellensége nem az érdektelenség… hanem a tudás illúziója.” (Stephen Hawking)

(Nagyon!) távol álljon tőlem, hogy antiszemitának nevezett eszméket kezdjek hangoztatni, rengeteg zsidó és izraeli barátom is van, az egyik dédapám ráadásul egy sváb zsidó volt, aki munkatáborban lelte halálát a II. világháborúban. (Ezt a kezdeti példát is csak azért hoztam, hogy tisztában legyünk a fejünkbe vert igazságok egy másik aspektusával is, amelyben lehet ugyanakkora igazság.) Eme írásomban tehát NEM a izraeli-palesztin konfliktusról szeretnék elmélkedni, mert az – főleg a tömegmédiának köszönhetően kialakult különböző vélemények miatt – irtózatos megosztást szülne, hanem egy sokkal „egyszerűbb” összefüggést szeretnék fellebbenteni az olvasóim előtt és levonok belőle egy következtetést, melynek talán van némi alapja. Talán! Próbáljatok meg teljesen nyitottak maradni, mert azért ez durva lesz. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy egy éktelen baromság a konzekvenciám, de én vállalom. Most épp itt tartok… 🙂

Na, vajon mi lesz?

A XX. század a történelem legnagyobb materiális fejlődését eredményezte. 1920-ban voltunk 1 milliárdan a Földön, közel 100 évvel később elhagytuk a 7 milliárdot is. A jelenlegi népesség évente 72 millió új emberrel növekszik, azaz kb. 13 évente újabb 1 milliárd emberrel szaporodik bolygónk humanoid lakóinak száma. Mitől lehet az, hogy több évszázadon keresztül nagyon lassan nőtt a népesség, most pedig ilyen gyorsan leszünk egyre többen?

Chris Martenson egy amerikai kutatóorvos, aki vezetői beosztását és kiemelkedő fizetését hátrahagyva néhány összefüggés felismerését követően 2002-2006 között összerakott egy 8 órás előadást a világgazdaság lehetséges jövőjéről, majd ezt 2008-ban The Crash Course (=Alapozó kurzus) címen elérhetővé tette az interneten ingyenesen. Ebben a 3 óra 20 perces, 20 videóból álló magyarázatban a(z angolul) 3 E-nek nevezett kérdéskört járja végig: Economy, Energy, Environment (=Gazdaság, Energia, Környezet) és legfőbb üzenete, hogy az előttünk álló 20 év nagyon más lesz, mint a mögöttünk lévő 20 év. Legtöbbet a következő kérdést feszegeti 200 percen át: Hogyan kapcsolódik össze a jelenlegi gazdasági világrend a XX. században fellelt olcsó energiahordozókkal és a környezettel, melyben élünk? Hát, kedves komáim, nagyon is összekapcsolódik, össze is foglalom mindjárt, hogy hogyan, de a végső következtetést – amely egy meglehetősen meredek feltételezés – mégis én fogom levonni.

Chris Martenson szépen végigvezeti azt a folyamatot, melyben a XX. század elején a központi bankok és a Federal Reserve System megjelenésével lehetővé vált a tulajdonképpen „korlátlan” banki pénzteremtés. A pénz – mint már korábbi írásaimban is utaltam rá – valójában adósságból keletkezik akkor, amikor a hitelt kihelyezik, valódi fedezete azonban igen csekély. A kamattal teremtett hitelpénz miatt a jelenlegi bankrendszer folyamatos növekedésre van berendezkedve, különben a hitelek kamatait nem is lehetne kifizetni. (Mondjuk így sem lehet kifizetni soha a kamatokat, mert pont az a cél, hogy ne lehessen. Ha ki lehetne fizetni, a végén még megszűnne a függés… Isten őrizz! :)) A The Crash Course 20 elérhető videója közül egyet már feltettem korábban a Mi a pénz? c. írásomhoz, ehhez magyar felirat is tartozik!

Talán a puszta véletlen, talán a szándékosság műve, hogy nem sokkal a központi banki rendszer létrehozása után leltünk rá a fosszilis energiahordozókra (=kőolajszármazékok), melyek földből való kinyerésével és felhasználásával jelentős többlet energiához jutott az emberiség. Ez magyarul annyit jelent, hogy pl. 1 joule energia befektetésével 50 joule-nyi energiához jutottunk, ráadásul elég sokáig. Ez a többlet energia brutális mértékű volt, amely a korlátlan hitelezéssel lehetővé tette az egyre gyorsuló kőolajkitermelést és így a fejlődést is. Hogy mi mindenre használják még a kőolajat, arra érdemes pl. a Wikipediát segítségül hívni. A többlet energia tehát gyorsaságot és kényelmet hozott az életünkbe, amelynek várható következménye lett a népesség növekedése is. (Aki végignézi Chris Martenson oktató videóit, azok számára teljesen világos lesz a logikai kapcsolódás, mert ő pl. grafikonokkal vezeti le az olajkitermelés és a népességnövekedés párhuzamosságát! Fontos megjegyzés, hogy vezető amerikai pénzügyi szakemberek sem kötöttek bele ebbe az eszmefuttatásba!) Mr. Martenson elemzéséből világosan kiderül az is, hogy egy folyamatos növekedésre berendezkedett pénzrendszer és egy egyre kevésbé elérhető olcsó energiaforrás végeredménye nem annyira oké. Ha ez pedig mind igaz, akkor előbb-utóbb társadalmi összeomlás várható, hirtelen kitörő pánik és tömeghisztéria közepette. Nem véletlenül beszélnek egyre többen az összetartó közösségek védelmi szerepéről, a helyi pénzek jelentőségéről, amelyek ezt a pánikhelyzetet némileg segíthetnek orvosolni. (Persze az is lehet, hogy a Tesla-féle ingyen energiának a technológiája már régen elkészült és Mr. Martenson infóit is csak azért „hagyják” terjedni, mert a félelemkeltéshez hozzájárul!)

Segítségkérés: Szeretném Chris Martenson anyagát lefordítani magyarra – akár igazság, akár félelemleltés -, ezzel kapcsolatban már írtam is a szerzőnek! Olyan közreműködőket keresek, akik jól és igényesen fordítanak angolról magyarra. Mivel úgy gondolom, hogy a Crash Course-ban fellelhető információk nagyon értékesek, ezért az eredetihez hasonló igényességgel szeretném azt elérhetővé tenni magyar nyelven is minden érdeklődőnek. Ha a 20 fejezet megtekintése után úgy gondolod, hogy Te ilyen vagy, akkor kérlek szólj! Köszönöm! (Az anyagból többféle e-book-ot, pdf-et és hasonlókat is szeretnék készíteni!)

Ami a jelen cikk mondanivalóját tekintve lényeges az az, hogy Chris Martenson következtetéseit figyelembe véve(!) az olcsó energia kinyerése egyre nehezebb és ez előbb-utóbb komoly gazdasági válsághoz fog vezetni. Az idő előrehaladtával, hogy a fenti példánál maradjunk, ez az 1 joule befektetés egyre több lett és most már néhány éven belül elérhetünk oda, hogy akár 20-30, majd 40 és 50 joule energiabefektetés is kell 50 joule kinyeréséhez, az 1:1-es arány közelében pedig már nem is lesz értelmes tovább dolgozni ezen. Magyarul ha ugyanannyi energiát nyerünk, mint amennyi a kinyerésbe belemegy, akkor „ez a hajó megáll”. (Jóllehet – és ez egy nagyon nagyon fontos pont -, ha Lindsey Williams-nek van igaza, akkor ez az egész „Peak Oil” – vagyis, hogy az olajkitermelés csúcsához értünk és már innen csak csökkenni fog az olcsón kitermelhető mennyiség – egy brutális nagy átverés, ugyanis az ő bennfentes infói szerint Alaszkában még 200 évre elegendő olcsón kinyerhető olaj található! Aki angolul beszél, annak érdemes végignézni az előadását és/vagy elolvasni a könyvét! Fontos megjegyzés, hogy amennyiben Mr. Williams-nek van igaza, észre fogjuk venni!)

De most menjünk tovább Chris Martenson gondolata mentén, mert a jelenlegi eszmefuttatásomba jobban illeszkedik az a szcenárió, hogy az olaj előbb-utóbb elfogy. Tudjátok, csak találgatok és ez egy lehetséges összefüggés még akkor is, ha nem biztos, hogy ez lesz a valóság.

Amennyiben igaz az, hogy a gazdaságot a hitelpénz(pumpa) működteti – márpedig úgy tűnik, hogy ez nagyon is igaz – és az is bizonyítható(?), hogy egyre nehezebb és költségesebb olcsó energiát kitermelni világszerte, akkor ez azt fogja eredményezni egyszerű józan paraszti ésszel is, hogy egyre több pénz fogja egyre kevesebb termék árát képviselni, melynek egyenes következménye a hiperinfláció lesz. Ha ugyanis a csökkenő és folyamatosan dráguló energia egyre csökkenő termelést eredményez, s emellett a folyamatosan növekvő populáció kereslete növekszik (azaz egyre több terméket és szolgáltatást kíván a nép venni egyre kevésbé megfizethető áron), akkor előbb-utóbb a kereslet/kínálat törvényei miatt egyre több pénz kell majd ugyanazon áru kifizetéséhez, ennek pedig hosszú távú eredménye az árak exponenciális emelkedése és a hiperinfláció. (Ez azt jelenti röviden, hogy a pénz elértéktelenedik és a korlátos mennyiségű áru pl. arany és egyéb értékmérők által cserél gazdát.)

Namármost. Még ha nem is vagyunk tudatában annak a legtöbben, hogy miért nem kerek a jelenlegi világ(rend), az emberiség közös tudatában benne van a bizonytalan jövőkép fals rezgése és ezt azok is érzik, akik materiális szempontból nem szenvednek hiányt, vagyis anyagilag jómódúnak tekinthetők. Egyre többen tudunk arról, hogy a pénzügyi rendszer egy légvár, mely bármikor kipukkadhat, s egyre több ember érzi azt, hogy a folyamatos megszorítások nem eredményeznek prosperáló jövőt és a demokratikus rendszernek hívott korporatokrácia (=korporációs “demokrácia”, azaz a nagyvállalatok által pénzelt politikai rendszer) nem nyújt tartós megoldást. Ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy majd valaki megoldja ezt a helyzetet, de ez nem fog megtörténni, mert az a valaki „én vagyok”. A személyes felelősség véleményem szerint soha nem kerülhet ki a képletből! Mindennek a kulcsa az, hogy én vagyok a forrása és a hatása a saját döntéseimnek. Belőlem fakad a döntés és én vagyok az, aki a döntés eredményéről véleményt alkot és felelősséggel azt mondja: „Igen, én vagyok az okozó.”

Ha tehát az energiahelyzet valóban kritikussá válik idővel és a folyamatosan növekvő társadalom egyre többre vágyik, akkor ez az egyenlet nem fog kijönni, csak egyetlen módszerrel: Vagy találni kell egy kőolajhoz hasonló energiahordozót, vagy valahogyan le kell vinni az emberiség létszámát lényegesen alacsonyabbra, hogy a korlátozott kínálat megfelelő kereslettel párosuljon. Mondjuk legyen ez a szám 500 millió, ahogyan az USA-beli Georgia állam egyik mezőjén titokban elhelyezett Stonehenge-szerű kövek mondják. Ezeken a köveken, melyekről senki nem tudja, hogy hogy kerültek oda, ahol vannak, 8 nyelven le van írva, hogy a humán populációt 500 millió főben maximálni kell. Hogy ez valami átverés, vagy önbeteljesítő jóslat céljából íródott, azt nem tudom, de a lényeg, hogy tudjunk róla: a Georgia Guidestone-ok ott vannak egy tágas mező közepén Georgia államban és olyan dolgok vannak rájuk írva, melyekből le lehet vonni olyan következtetéseket is pl., hogy a 6.5 milliárd embert likvidálni szeretnének. Hogy kicsodák és miért, az persze csak találgatások tárgya (és nem maradhat ki a képletből az sem, hogy ez egy félelemkeltő, dezinformációs propaganda része).

Tudom, ez most nagyon durván és összeesküvés-elméletesen hangzik (hangsúlyozom, hogy mindez csak egy feltevés, ami a jelenlegi eszmefuttatás logikai rendszerébe illeszkedik), de tegyük fel, hogy van benne egy pici igazság. Csak tegyük fel. Emlékezzetek, korábban is írtam arról, hogy az ilyen, valóságtól elrugaszkodott információkkal kapcsolatban az egyetlen értelmes kérdés azt feltenni, hogy „Mi van, ha mégis igaz?”. Nézzétek meg – ha lesz valamikor időtök – Bill és Ted kalandjai c. filmet (alább), mely a Piros Pirula Projekt jóvoltából magyarul is elérhető. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy a népességcsökkenést mindenféle vakcinákkal akarják elérni a közeljövőben. Nagyon fontosnak tartom elmondani elöljáróban, hogy teljes nyitottsággal és félelem nélkül nézd végig a filmet, mert különben pontosan azt fogja elérni az infó, amit a szálakat húzogató erők szeretnének. Ha csak derülsz rajta egy nagyot, akkor oké, de ha szomorúvá és elkeseredetté válsz, akkor nem te nyertél. Szóval nézd végig ezt a borzalmasnak tűnő feltételezést, mosolyogj egy nagyot és mondd azt: „Velem? Ezt? Hehe. Na neeeeeeeeeeeeee…” (Az alábbi film 13 részből áll, a részek automatikusan követik egymást!)

Az élet él és élni akar. Ha mindez, amit itt feltételezek egy picit is igaz, akkor jobb ha előre felkészülünk fejben arra, hogy az idő előrehaladtával milyen események várhatók. Pl. ha egyre több madár, birka, ló és disznó influenza üti fel a fejét, gondolkodjatok el! Nézzetek utána annak, hogy mit írnak az „alternatív” oldalak és ne vakcinákkal előzzétek meg a kórt, hanem erősítsétek fel az immunrendszereteket megfelelő táplálkozással és vitaminokkal. Ha a védőoltásokkal kapcsolatban kétségeid vagy kérdéseid vannak, olvasd el a Nebáncsvirág Egyesület oldalát és nézd meg a statisztikákat, önmagukért beszélnek! (Ajánlom még a Ne Oltsál! blogot, ott is sok értékes infót találsz.) Mindent kétkedéssel fogadj – ezt is, amit én írok – de ha üldözési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek…

Az alábbi kérdés tedd fel magadnak: El tudom fogadni, hogy bármi lehet az igazság és a legfontosabb talán az, hogy mindkét (mindhárom / négy / öt) oldalt ismerjem, mert akkor tudom mi(k)re számíthatok és nem érhet (akkora) meglepetés?

Említettem korábban, hogy mennyire fontos a 6 emberi szükségletet ismerni. Hogy minden cselekedetünket ezen szükségletek fényében is értékelni lehet és ha meg szeretnénk érteni bizonyos tettek indítékát (akár személyes, akár politikai, gazdasági szinten), akkor ez egy nagyon egyszerű kiindulási pont. Mi lehet a motiváció, vagy ok-okozati összefüggés az események, tettek mögött? Szeretethiány, kisebbségi érzés, bizonyítási vágy, hatalommámor, vagy egyszerűen csak a változatosság iránti kíváncsiságunk? Mi hajtja az emberiséget, hogy “bizonyos dolgokat” megtegyen? Mi a tömeg bizonyossága?

Nem tudom a választ, csak azt tudom, hogy mi az én bizonyosságom. Ez pedig a következő: Bármi lehet az igazság, ezért minden információt nyitott füllel hallgatok meg. Ez egy jó taktika szerintem, mert megtanít nem félni, és már semmin nem lepődök meg. Ha holnap megkocogtatja a vállamat egy földönkívüli, pillanatnyi meglepődés után meghívom kávézni, hacsak le nem harapja a fejem. De az is lehet, hogy nyomtat nekem 1 millió dollárt és visszamegy a bolygójára. 🙂

Viccet félretéve egy dologban biztos vagyok. Ha a tömegnek elege lesz a háborúkból, ha már nem fogjuk kollektíven támogatni a fegyverkezést és nem lesz katona, aki harcoljon, akkor lehetséges a béke. (Tudom, a gépek még háborúzhatnak, de azt most kihagytam a képletből.) Ha a többségnek elege lesz a gyógyszerekből és már a megelőzésre koncentrálunk mindannyian, akkor be fognak zárni a gyógyszergyárak (legalábbis egy részük) és egészségesebben fogunk élni. Ha megunjuk a plázákat, akkor újra a kisebb üzletek fognak fellendülni. Feltéve persze, hogy lesz energia mindehhez…

A jó hírem az, hogy a „tömeg” én vagyok. 🙂

Ezen kívül abban is biztos vagyok, hogy a szálakat húzogató erők – ha vannak ilyenek egyáltalán(?) – nem nézik tétlenül a történéseket. Az internetet mindenféle szerzői jogokra való hivatkozással kontrollálni szeretnék, és az amerikai UTAH államban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA – National Security Agency) megépíttette a világ legnagyobb kém-adatszerverét, mely a teljes internetes kommunikációt figyelni akarja. (Ha esetleg még nem hallottál a SOPA, PIPA és ACTA törvényekről, érdemes olvasni róluk és a személyes szabadságot korlátozó oldalát is ajánlott megismerni!) A nép mindenesetre fellázadt (szerencsére) és időlegesen jegelték ezeket a törekvéseket, de megfigyeltem, hogy ezzel még nincs vége a játéknak soha. (Emlékezzetek arra, hogy Írország leszavazta a Lisszaboni szerződést – a közös EU alkotmányt – , majd kiírtak egy újabb népszavazást, amelyen megfelelő propaganda után megszavazták azt. Ennyi. Most pedig, amikor egy ír újságíró feltette a kérdést az egyik európai központi banki tisztviselőnek, hogy hová lesz az ír adófizetők pénze, csak hallgatás van…)

Visszatérve a bejegyzésem kezdő mondatához, a történelmet valóban a győztesek írják. Az én véleményem pedig az, hogy a győztesek azok lesznek, akik megfelelő információval és tudatossággal rendelkeznek, s akik fel vannak készülve akár a legmegrázóbb eseményekre is, mert (idejében) mernek nyitott elmével gondolkozni és az információ és tudás birtokában a cselekvés útjára lépnek. Ha a történelem a múlt folyamán „mellékvágányra” ment, annak szinte minden esetben az volt az oka, hogy nem a megfelelő információ birtokában döntöttek a tömegek és szó nélkül elfogadták azt, amit felülről a tekintélyek (hangosan) szónokoltak. Az interneten jószándékból és szemnyitogatás céljából blogoló megannyi Józsi bácsi célja – köztük az enyém is -, hogy ebben segítséget nyújtson, mert úgy hiszem, hogy a tömegtájékoztatás birtokosai ezt soha nem fogják megtenni helyettünk.

Az igazság odakint van, de mindig belülről jön. Merjél kérdezni és – ha rám hallgatsz egy picit is – soha ne utasíts el egyetlen nézetet sem azért, mert a világképedbe jelenleg nem illeszkedik bele! Azt azonban ne feledd, hogy még ha bármi is lehet az igazság, mindannyiunkban benne van az ősbizalom egy jobb, igazságosabb és őszintébb világ iránt és a belső hang általában meg is súgja, hogy merre érdemes elindulni, csak merjél erre a belső hangra hallgatni minél többször.

Azt hiszem, ennyi pofázás után jól fog jönni most egy feles. Legyen varázslatos napotok és lássatok meg minden pici csodát! Ígérem, hogy legközelebb valami könnyebben emészthető témát veszek elő. 🙂 Egészségetekre!