A minap nézem az egyik kereskedelmi tévét és pislogok. Mindig döbbenettel tölt el az érzés, hogy az értéktelenség terjesztését nem büntetik. 🙂 Aztán kijött belőlem a következő gondolatsor, amit papírra vetettem:

Miért van az, hogy a hírekben állandóan a tragédiák, a szomorúság és a botrány a fő téma? Kinek jó az, ha a hírek halálról szólnak? Miért szükséges az emberek számára egy olyan világot visszatükrözni a médián keresztül, hogy a legtöbben azt érezzék: egyre szarabb a helyzet; hogy innen már soha nem lesz jobb, az áhított jobb jövő csak egy délibáb, hogy folyamatosan és egyre inkább hiányt kell szenvednünk valamiben? (Kedvencem: most még egy kicsit szar lesz, de aztán sokkal jobb! 🙂 )

Miért nem látjuk azt, hogy valójában bőség van és rajtunk is múlik, hogy mennyi mindent (jót) teremt(het)ünk? Mondta valaki valaha, hogy bármiről azt kell gondolnod, amit elvárnak tőled? Erről beszéltem a múltkor. Vagy lehet, hogy csak erről akartam beszélni? 🙂

Miért van az, hogy a hírek nem tényszerűen közlik az információt (objektív módon), hanem folyamatosan irányítani akarnak finoman, érzelmi manipulációval valamelyik oldalra akarnak állítani? Ha valamiről a média nyilatkozik, az nagyon egyoldalú. „A kormány hazudik, a terrorizmus növekszik, a járványok pusztítanak, stb.” Lemegyek hídba, komolyan.

Miért van az, hogy már a magyar emberek is bevették azt, hogy „mi ilyenek vagyunk” és a „magyar ember panaszkodós”…? Miért nem látjuk, hogy ez azért lehetséges, mert elhisszük azt, hogy ez „igaz”?

Miért van az, hogy az egészségügyben nem az a fő kérdés, hogy hogyan neveljünk egészséges nemzedéket, aki tudja mit jelent pl. a föld szeretete, vagy a valódi táplálék (nem „kaja”, hanem TÁPLÁLék) megtermelésének folyamata, s e helyett arról vitatkozunk, hogy biztosítós vagy állami rendszer legyen-e? Miért nincs az általános iskolákban 1. osztálytól „életmód” óra, ahol az egészséges táplálkozásra és gondolkodásra nevelik a következő generációt, hogy az emberek többsége ne kerüljön soha kórházba?

Miért nem azért fizetjük az orvosokat, hogy egészségben tartsanak, mint ahogyan azt a távol keleten teszik bizonyos helyeken? Miért nem a megelőzésről szól a hivatalos mese és az oktatás, ha egészségről van szó?

Miért akarnak beoltani, félelemben tartani és rettegésbe taszítani mindenféle álhírekkel, leleplezésekkel, félrevezető propagandával, hogy hamis érzelmeket tápláljak meg nem történt, nem létező veszélyek miatt? Miért akarják, hogy elhiggyem, hogy a terrorizmus elleni harc valós, amikor az „ellenség” meg sem nevezhető? Egyáltalán ki az ellenség? Miért nem látja senki, hogy a terrorizmus elleni harc a legnagyobb találmány, mert soha nem lehet vége, csak akkor amikor „ők” mondják?

Miért van az, hogy a vállalkozások Magyarországon kénytelenek csalni, hazudni, a tisztességesen dolgozók meg joggal teszik fel a kérdést: Hol a közös teherviselés? Miért a nagytőke érdekeit szolgálja a politika? Miért nem mondják el senkinek, hogy a nagytőke + politika összefonódása jelenti valójában a fasizmust? Miért van az, hogy azokban az országokban a legnagyobb a „terrorizmus veszélye”, ahol beintenek a Világbanknak és az IMF-nek? Ennek tükrében csodálkozom rajta, hogy Magyarország nem vált terroristák kiképző helyévé az elmúlt 1-2 évben. (Mondjuk a leminősítés még hátravan, ha nem kapjuk össze magunkat. De hogy ez a leminősítésesdi is milyen egy játék, arról is írok majd egy gondolatmorzsát.)

Olvastam egy jó néhány könyvet mely szerint a háborúk kirobbanásának oka teljesen más, mint amit tanítottak nekem az iskolában. És megmondom nektek a „frankót”, logikailag sokkal jobban értem most már, hogy mi volt a kiváltó ok. Miért van az, hogy a történelmet már kendőzetlenül lehet cenzúrázni?

Aztán ott van az egészség kérdése: Miért van az, hogy a rák gyógyításának megannyi bizonyított módját soha nem mutatja be egyik média sem, azokat pedig, akik ezeket alkalmazzák üldözik és börtönbe zárják? Miért van az, hogy egyes történelmi események hivatalos verziójának megkérdőjelezése összeesküvés elméletként degradálva végzi a hivatalos verziót cáfoló bizonyítékok tucatjai ellenére?

Miért van az, hogy a legtöbben nem jönnek rá: a saját életükért csak ők tudják a felelősséget vállalni, és hogy kifelé mutogatni butaság. (A felfelé mutató hüvelykujjal Istent hibáztatják, a mutatóujjal a másikat, miközben 3 ujj visszamutat rájuk…) Miért van az, hogy nem arra tanítanak az iskolában, hogy az élet célja a teremtés és nem pedig az, hogy 5*-ös „követőnek” teremtettél?!

Miért akarnak rávenni mindenkit, hogy a rendszertől függjön és mindig egy külső erőtől várja a saját életének a megoldását?

Miért nem jönnek rá az oktatási rendszerben dolgozók, hogy a XXI. században a pénzvilág működése kötelező tananyag kellene, hogy legyen? (Erről hamarosan írok egy igazi „Józsi bácsis” megközelítést!) Miért nem tanítják meg azt gyakorlati példákon keresztül, s helyette inkább nem arra tanítanak, hogy melyik pénzügyi intézmény lehetne jobb gazdája a TE pénzednek? Miért nem tanítják az iskolákban azt, hogy a pénz nem más, mint a munka értéke (és ha ügyes vagy, akkor sokat érdemelhetsz belőle), viszont a fizetésként kapott papírdarabok (és digitális számok) puszta adósságot képviselnek és ezért vannak állandó megszorítások mindenfelé állandóan?

Miért nem magyarázzák el a magyar embereknek, hogy a társadalomra kivetett adók többek között azért olyan magasak, mert az állam éves kamatkötelezessége (=a felvett kölcsönökre fizetett kamat) 2500 milliárd forint és ez egyre csak növekszik? Miért nem világos az emberek számára, hogy a gazdasági problémák államadóssággal történő megoldása következtében egyre inkább a nagytőke előírásai alapján kell működnünk, és azért áll így az ország? (…és rengeteg fejlett nyugati ország is ezért kerül borzasztó helyzetbe mellesleg.) Ezt most nem magyarázom el részletesen, de már elkezdtem egy bejegyzést, amiben ez benne lesz.

Miért nem kreatív, vállalkozó elméket nevel a társadalom, akik előrébb vihetik a világot és munkát teremthetnek, helyette pedig irodai rabszolgákat képeznek sok esetben értelmetlen feladatok elvégzésére és ezzel kiszolgáltatottá teszik őket? Miért nem mondják el, hogy helyi vállalkozásokat kamatmentes közösségi (helyi) pénzekből is lehetne finanszírozni, mely valóban felpörgetné a gazdaságot? Miért nem erről beszélgetnek a parlamentben és mutatják be mindenkinek, hogy ezek működő modellek európaszerte és nem kell külföldi hitelt felvenni mindenhez? Erről is írok majd egy cikket…

És végezetül miért van az, hogy a felsoroltakon kívül még ezer és ezer dolgot nem veszünk észre, miközben életek milliói mennek tönkre a tudatlanság és az informálatlanság, no meg a tekintélyelvűség miatt, mert mindig azt hisszük, hogy más jobban tudja a megoldást?

Miért nem teszünk fel kérdéseket? Miért nem tanulunk a gyerekektől?

Miért?

Jó, tudom a sok a kérdés. De ezekre akarok választ adni ebben a blogban. Hogy mindenki tisztábban lásson, mert az jó. És nem összeesküvés-elméleteket fogok írogatni, azt már sokan megtették előttem. A világ kőkemény üzleti érdekek mentén megy előre. Ennyi az egész. Ígérem, hogy megpróbálom a lehető legobjektívebben tálalni a kaját, hogy legyen idő az emésztésre.

Na megyek, lazításként benyomok egy felest, hogy legyen étvágyam. 🙂