Az organikus közösségalkotás művészete – II. rész

2014. szeptember 18. csütörtök

Az organikus közösségépítés művészetébe szeptember 11-én pillantottunk bele először, a szellemi-gondolati szféra működéséről morfondíroztunk egy nagyot. Szerintünk jól sikerült a rendezvény, a visszajelzések jelentős része is ezt igazolta, ugyanakkor voltak kritikus hangok is az értékelő lapokon, amelyeket nagyon köszönünk. („Az igaz barátok mindig jó dolgokat mondanak rólad a hátad mögött, de szemtől-szemben ha szükséges, rendesen kiosztanak!” 🙂 ) Többen morfondírozás elnevezés alatt egyszerűen másra számítottak és teljes joggal!

Bevallom nektek, hogy „össznépi” morfondírozást kialakítani sokkal nehezebb, mint gondoltam. Tapasztaljuk mindannyian, hogy ha egy társaságban többen beszélgetnek egymással, mint kb. 5-6 ember, akkor előbb-utóbb klikkesedés alakul ki és hangzavar. Egy előadásszerű közös beszélgetés persze más tészta (is lehet), ilyen esetben azonban mindenképpen szükséges egy vezető-moderátor (vagy előadó), aki a rendezvény menetét és témáját irányítja. Ezt lehet úgy is csinálni, mint ahogyan a riporterek teszik, és úgy is, hogy minden alkalommal egy központi témát dolgoz fel a moderátor/előadó, aki vagy egy meghívott vendég, vagy én vagyok (ilyen is előfordul majd rövidesen). Mivel úgy képzeltem el a JB Szabadegyetem megalapításakor, hogy a bejegyzéseimhez hasonlóan érdemes lenne minden alkalommal egy központi témát körbejárni és azzal kapcsolatban beszélgetni és felismerésekre jutni, ezért most úgy érzem, hogy ennek a legjobb módja a workshop-szerű szerkezet. Ez annyit jelent, hogy a téma kulcsüzenetein végighaladva a témavezető megáll adott pontokon, és a közönség bevonásával, a személyes tapasztalatok megosztásával kapcsolódunk az elhangzottakhoz. (Mivel az egész élet egy nagy változás-folyamat, ezért elképzelhető, hogy lesznek olyan rendezvények, ahol tényleg a nyílt beszélgetéseké lesz a főszerep, de így az alapozásnál úgy gondoltam, hogy ez lenne a helyes út.) Amint megértettük a belső és külső világunk emberközpontú működésének alapjait, már nagyobb lesz a közös nevező.

Hogy 2014. szeptember 11-én miről morfondíroztunk, arról álljon itt néhány dia, melyek magukért beszélnek. A képek alatt pedig a folytatásról…

SZ3T Alapok 01 Blogba

SZ3T Alapok 02 Blogba

SZ3T Alapok 03 Blogba

SZ3T Alapok 04 Blogba

SZ3T Alapok 05 Blogba

SZ3T Alapok 06 Blogba

Ahogy a diákból is látszik, az ún. hármas tagozódás (szellem-lélek-test és annak megannyi „leképeződése”) életünk minden területén jelenlévő, ezért ha szeretnénk kereknek érezni a valóságunkat, ezekre oda kell figyelnünk, hogy kongruenciában (=egymással összeillő módon, harmóniában) legyenek önmagunkban és az általunk teremtett külvilágban egyaránt. Ha bármelyik „alul-” vagy „túlműködésben” van, az egyensúly felborul. Az első hely, ahol rendet kell tennünk mindig a szellemi szint, hiszen a fizikai világunk a szellemi világunk materiális leképeződése „csupán”… Amint fent, úgy lent.

A szellemi-gondolati „feladatok” átbeszélése (=a külvilág „morcos arca” mindig megmutatja, hogy önmagunkban hol vannak fals kivetítések és önhazugságok) után a lelki, szociális szféra működéséről fogunk beszélgetni egy jót a következő alkalommal. A lelkivilágunk, azon belül is az érzelmeink működését a konfliktusainkon keresztül közelítjük majd meg, mert az a „legjózsibácsisabb” aspektus.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor a lélekben dúló háború a mindennapok vágyott pozitív hangulatát akaratunk ellenére(!) tönkreteszi, de még az életünk céljainak megvalósítására nézve is akár komoly romboló hatással lehet? Ki ne szeretné úgy élni az életét, hogy a sokszor lélekrombolónak tűnő ego-harcok egyre kevésbé forduljanak elő és lehetőleg minden pillanatot a létezés csodájaként éljük meg?

Egy embert biztosan ismerek, aki ezt szeretné. 🙂

A Józsi bácsi Szabadegyetem meghívott vendége Ille Józsi barátom kolléganője, a téma igazi szakértője, Gergelyné Borsi Mónika lesz, aki évtizedes tapasztalatát 2 órába sűrítve, humorral fűszerezve, ugyanakkor nagyon mélyen futó érzelmeket „megbizergálva” szembesít majd bennünket saját emócióink forrásával. A múltkor 3 órát beszélgettem Józsival és Mónival, meglátásom szerint igen hatékony eszköztárral érkezik hozzánk Móni, így öröm lesz a felismeréseket megtapasztalni! (A jelentkezők legkésőbb az előadást megelőző napon megkapják a beszélgetés lényegéről született írásos anyagot, mely megfelelő módon felkészít a csütörtöki témára!)

Szerintem érdemes rááldozni ezt a 2 órát, ha van kedved és időd egy izgalmas lelki utazáshoz! Várunk nagy szeretettel! 🙂

Erről a rendezvényről nem készült felvétel.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .