Hogyan legyek forrás?

2014. augusztus 17. vasárnap

Vajon miről maradtam le? Ez a kérdés talán minden, a Józsi bácsi Szabadegyetem 2014. augusztus 7-re meghirdetett programja iránt érdeklődő elmében felmerül, aki olvasta, látta a meghívót, valamilyen oknál fogva azonban mégsem jött el. Mivel szeretjük a józsibácsiságot és az őszinteséget, ezért elmondjuk, hogy mi sikerült jól és mit baltáztunk el. A tanulás sokszor leghatékonyabb útja a saját bénaságunkkal való szembesülés. 🙂 (A késői beszámoló oka, hogy a rendezvény után nem sokkal Józsi bácsi elutazott nyaralni-kikapcsolódni az internet-hozzáférésével együtt.)

Először is a helyszín nagyon kellemes, hangulatos, otthonos. Ezúton szeretném külön megköszönni a MagNet Közösségi Háznak, hogy eme kezdeményezésnek otthont ad. Lényeges eleme a közös fejlődésnek, hogy a közeg, amiben vagyunk emberközpontú szemlélettel került kialakításra. A megfelelő működtetés ékes bizonyítéka, hogy a házban dolgozók sok esetben az esti programok után mennek csak haza, mert egyszerűen szeretnek a munkahelyükön tartózkodni. Ez a szemlélet jóllehet nem csak a közösségi házra, hanem a MagNet Bankra is igaz, mely ugyanazon épület másik szárnyában helyezkedik el. Akárhogy is vesszük, ez fain. Szerintem nyissatok bankszámlát náluk / vigyétek át a bankszámlátokat hozzájuk és vegyetek részt a Közösségi Adományozási (KAP) Programban, mert adni jó! 🙂 Egyébként a későbbiekben lesz a pénz témakörében is előadás, akkor majd szót ejtünk az organikus szemléletű bankokról. Hiszen nem a MagNet Bank találta ki a spanyolviaszt, csak ügyesen megalkotta azt Magyarországon is, ami Nyugat-Európában már kiválóan működik. (Lásd a spanyolországi alapítású, de már 5 országban működő Triodos Bankot.)

Na de térjünk vissza az estére.

Örülünk, hogy betartottuk a létszámstopot, mert így nem volt túlzsúfolt a terem, de egy picit még így is fülledre sikerült a találkozó 2,5 órája, mert a házban a légkondi éppen javítás alatt volt. (Ez a jövőben remélhetőleg nem lesz gond.) Magát a morfondírozást egy nyilvános beszélgetés formájában alakítottuk ki, de utólag be kell ismerjük, hogy ezzel picit mellélőttünk. Egyrészt a Forrás téma igen komplex, én meg többször bekérdeztem olyanokat, ami a meghívott Ille Józsi barátomat eltérítette és így a megadott időkeretben nem sikerült mindent átadni, amit mellesleg én is szerettem volna, ha elhangzik. Ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna. 🙂 Ezen a jövőben annyit fogunk változtatni, hogy könnyedebb, beszélgetős témáknál továbbra is beszélgetünk, viszont mélyebb, elemző témákban – mint amilyen a Forrás elmélet – prezisebbre vesszük a figurát és majd a lényeges pontok bemutatása után kérdezek. Ha kell vetítünk, ha kell rajzolgatunk a táblára, ami jobban segít az aktuális üzenetet átadni. Arról nem is beszélve, hogy állva jobban áramlik a csí, és így a hallgatók figyelmét is könnyebb fenntartani és kérdésekre ösztönözni, főleg a hátsó sorokban.

Ezen kívül gyógyítanunk kell a hangosításon, hogy minden előadót ugyanolyan tisztán lehessen hallani és legfőképpen be kell tartanunk az időkeretet. Pontosan kezdünk és pontosan fejezzük be. Ezzel saját magunk idejét és a hallgatóságét is tiszteletben tartjuk. A jövőben tehát 18:00 óra az nem 18:14-kor kezdődik, ezt magunknak és a leendő vendégeinknek is mondjuk. 🙂 Amire pedig mindenképpen oda fogunk figyelni az a részletesebb meghívó-beharangozó minden Morfondírozó esthez, hogy az érdeklődők számára pontosan kiderüljön, hogy miről is lesz szó.

Ami még lényeges változás lesz (sajnos), hogy a jogi herce-hurcák elkerülése végett az adományozós részvételt egy jelképes 1000 Ft-ra kell módosítanunk, mert szeretnénk, ha a jószándékú hivatalos (=a hatalom érdekeit szem előtt tartó) rendszer képviselői nem lőnék le a hosszútávú működésünket csak azért, mert hiszünk az előbb adok, utána kapok sorrendjében. Most ez a valóság, azzal kell főznünk, ami van. (A jelenlegi rend(?)szerben még az utcazenésznek és a koldusnak is adni kéne valamilyen visszaigazolást a bevételéről…)

Az említett tévedéseket és apróbb kellemetlenségeket leszámítva az első Morfondírozó est számunkra jó érzéssel ért véget, és úgy érezzük, hogy a megjelent lélektársaink többsége is talán hasonló lelkiállapotban tért haza. A véleményeket és a konstruktív kritikát nagyon köszönjük(!), szeretnénk elérni azt, hogy minden találkozó után a formálódó kis kérdésfeltevő Józsi bácsi közösség szárnyalva menjen haza, tele energetizáló gondolatokkal és felismerésekkel.

Ahogy említettem fentebb, a Forrás témát végül nem volt időnk még érintőlegesen sem kivesézni (ha igazán a mélyére nézünk, akkor ez az egy téma egy egész napos előadás-sorozat), azért a lényegét megragadtuk és akik ott voltak csütörtökön, már értik, hogy mit jelent ötletgazdának, forrásnak vagy alforrásnak lenni. (Egy későbbi Forrás-alapozón be fogjuk pótolni azt, ami most kimaradt!) Nekik és minden ősforrásnak 🙂 küldjük szeretettel az alábbi videót:

A logó és plakáttervekért köszönet V. Németh Viktornak, a fotókért Birta Endrének, a Józsi bácsi Szabadegyetem logójának animációjáért pedig Nagy Richárdnak!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .