Németország életszínvonala 6 év alatt?

2014. november 27. csütörtök

Nem, a címben feltett kérdés nem költői, és nem Ausztria jelenlegi helyzetéből indulunk ki. Természetesen nem állítom, hogy reális esélye lenne Magyarországnak elérni a gazdasági szempontból legmeghatározótt európai ország életszínvonalát, azonban arról, hogy ez mégis miért nem tud megvalósulni, és hogyan tudnánk tenni azért, hogy mégis közeledjünk eme nemes cél felé, érdemes morfondírozni egy sort.

2014. december 4-én a következő Józsi bácsi Szabadegyetem rendezvényen pont ezt fogjuk tenni.

Annyit előre elárulok, hogy a megoldókulcs a vásárlási szokásaink megváltoztatásában, megfelelő támogatottság esetén pedig közösségi pénzek létrehozásában keresendő. Jóllehet ez utóbbi nem lenne szükséges megfelelő tudatosság, és felelősségvállalás mellett, de nemzeti szinten erre szerintem nem lehet számítani a közeljövőben, ezért érdemes lesz röviden megismerni a közösségi és helyi pénzek értékmegtartó és munkahelyteremtő erejét is.

Évekkel ezelőtt egy kis magyar csapat úgy döntött, hogy ennek az értékrendnek a megismertetésére előadásokat terveznek, így jött létre az Országos Helyi Pénz Konferencia rendezvénysorozat, melynek egyik illusztris vendége 2011-ben a belga pénzügyi és gazdasági szakember Bernard Lietaer volt. Egyedülálló tudása ellenére Mr. Lietaer fejében lévő kincsre kevesen voltak kíváncsiak állambácsi oldaláról (a lelkes érdeklődők persze több százan voltak), a televízió stúdiók közül is csak az Echo TV-t érdekelte a téma. Aki lemaradt volna róla, annak itt van egy kis emlékeztető:

Mr. Lietaer több sikeres közösségi – kiegészítő – fizetőeszköz bevezetését megvalósította C3 elnevezésű rendszerével (több dél-amerikai országban!), s ezek eredményeként sok ezer munkahely keletkezett, ő ugyanis hamar rájött arra, hogy a munkanélküliségi mutatók mérése helyett pénzteremtési és pénzmegtartási megoldásokon érdemes gondolkodni, hiszen munka lenne bőven, csak az ellenszolgáltatás kifizetéséhez egy olyan elszámoló eszköz kell, amit az emberek egy népesebb csoportja elfogad. (…és ami egyébként egy adott közösségen belül jelentős többletértékkel bír mindenki számára!) Ha jobban belegondolunk, két, egymás felé bizalommal forduló ember között egy olyan papírfecni, amelyikre az van írva, hogy “10 órát dolgozom neked” többet ér, mint egy hivatalos 2000 Ft-os. Ráadásul egy ilyen cetli inflációmentes és addig érvényes, amíg a kibocsátó életben van. 🙂

Visszatérve a Józsi bácsi Szabadegyetem rendezvényére, az est vendége Bódis Krisztián barátom lesz, aki az említett “kis magyar csapat” vezetője, az azóta megalakult Hungaropiac szervezője, a 100 000 munkahely program (nem elírás) zászlóvivője. Krisztián Magyarország gazdasági felemelkedésén egy rendkívül egyszerűen érthető és alkalmazható módon tevékenykedik, ennek lényegét az este folyamán egy interaktív közösségi játékon keresztül is meg fogjuk tudni tapasztalni.

Ha van időd és szeretnél egy picit a pénz működésével, működtetésével kapcsolatban is egy új, izgalmas nézőpontra szert tenni a gyakorlatokon keresztül (vagyis nem elmélkedések által!), várunk nagy szeretettel!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .